Tedd zsebre az autód!

Használt autó eladás 300%-kal hatékonyabban -
tippek használt autó hirdetéshez

Add fel hirdetésed!

Add el használt gépjárműved profin összeállított használt autó hirdetéssel!

Gyorsabban szeretnéd eladni használt autódat?

Az alábbiakban összegyűjtöttem Neked a használt autó eladásához szükséges összes lépést. Neked nincs más dolgod, mint követni a lépéseket és betartani pár egyszerű szabályt, amihez a profi nepperek 95%-a is tartja magát.

Add el használt autódat gyorsan és hatékonyan!

Használt autó átadás

A használtautó eladás 4 sarkpontja - kövesd a profi nepperek gyakorlatát!

Ha mindent úgy csinálsz, mint azok, akik használtautó eladásból élnek, akkor Te is gyorsan és hatékonyan fogod eladni használt gépjárművedet. Kövesd az alábbi lépéseket!

I. Állapotfelmérés, javítás, papírok, pontos értékbecslés (okos befektetés az elején)

1. Állapotfelmérés: ha nincs nagy tapasztalatod, hogyan lehet megállapítani egy autó értékét, fordulj állapotfelméréssel foglalkozó szakemberhez - mi magunk is foglalkozunk ezzel, nem kell messzire menned! Akár már 10-20 ezer forintért cserébe felmérik autód műszaki állapotát, pár tízezer forintos pontossággal megkapod az autód értékét. Ez persze bizalmi dolog, benned is felmerülhet a kérdés, miért bízz meg egy ilyen állapotfelmérésben? Nem lehet, hogy csak azért mondd alacsony összeget, hogy aztán rád küldjön egy autóneppert, aki áron alul felvásárolja a járművet? Gondolj bele: egy ilyen gyanús eset után ez a szakember örökre eláshatná magát, senki sem bízná meg őt munkával többé.

Egyébként nem sok ilyen szakember létezik, az interneten találhatóak közül a legtöbben évek vagy évtizedek óta, független vállalkozásként működnek. Az állapotfelmérés eredményét írásban kapod meg. Tovább a Carnotie-s állapotfelméréssel kapcsolatos részletekhez!

2. Hibák javítása, hiányosságok pótlása: Egy autó egy átlagember számára a második legnagyobb befektetés az életben. Ha igazán előrelátó vagy, de ezt diktálja a saját érdeked is, akkor már autó megvásárlásától kezdve odafigyelsz az autód állapotára, állagára. Így elkerülheted, hogy az eladás előtt komoly műszaki probléma miatt váljon kevéssé kívánatossá a portékád.

De még így is előfordulhat, hogy az állapotfelmérés során kisebb-nagyobb hibákra derül fény, amelyeket még a hirdetés előtt meg kell javítanod vagy megjavíttatnod. Mérlegeld, hogy a javítás költsége ki fog-e hatni az árra vagy az eladás gyorsaságára. Lehet, azzal jársz jobban, ha ismert hibával adod el az autót, aminek a kijavításával már nem neked kell nyűglődni!

Általános tapasztalat, hogy ha másra nem is, de pár tízezer forintot érdemes befektetni dísztárcsákra, hatalmasat dob az egész autó kinézetén. (Az Carnotie-ra bármilyen eseményt fel tudsz tölteni a balesettől kezdve a szervizeken át a gumicseréig, így amikor az autód eladósorba kerül, az autó előéletének, valamint az említett hibáknak a bemutatása már nem okozhat gondot.)

3. Autó mosása, kitakarítása: ha már túl vagy a nyilvánvaló, kisebb hibák kijavításán, vidd el a járművet egy alapos takarításra. Ha nem akarod másra bízni, ezt te magad is megteheted otthon vagy akár egy bevásárlóközpont parkolójában lévő kézi mosóban. Kis befektetés, de a jó fotók gyorsabban eladják az autót, ehhez viszont kötelező lépés egy autómosó vagy akár egy kozmetika. Kívül-belül legyen tiszta az autó. Egy mosást azelőtt is érdemes megejteni, ha már a hirdetés után komoly érdeklődő jelentkezik személyesen.

Koszos használt autó szélvédő

4. Papírok ellenőrzése: ellenőrizd, hogy minden szükséges papír megvan-e, ne az utolsó pillanatban derüljön ki, hogy valami hiányzik, és pótolnod kell. Nagyon lehangoló, amikor egy üzlettől egy lejárt vagy rövidesen lejáró műszaki miatt esel el. A következőket ellenőrizd:

 • törzskönyv (kötelező)
 • forgalmi engedély (kötelező)
 • műszaki (enélkül ugyan el lehet adni, de az okmányirodában nem írják át a vevő nevére, ha lejárt műszakis a kocsi)
 • kötelező biztosítás (eladáshoz nem kell, de ha van, le kell majd mondanod)
 • CASCO (mint kötelezőnél)
 • adásvételi szerződés (ezt csak készítsd elő, nyomtatvány boltban 100 forintért beszerezheted)
 • banki törlőpapír (csak ha volt rajta korábban hitel vagy lízing jellegű finanszírozás)

Az sem gond, ha megőrizted a kötelező szervizekről és gumicserékről kiállított számlákat, igazolásokat. Itt az Carnotie rendszerébe könnyedén fel tudod tölteni az autód dokumentumainak a lefotózott változatát, amiket később pillanatok alatt meg tudsz osztani bárkivel.

5. Ár megállapítása: már az állapotfelméréskor tisztába kellett jönnöd az autód értékével, de ezt érdemes megerősítened más forrásokból is. Így egy alku során több hivatkozási alapod is lesz, amivel könnyebben meggyőzöd az alkudni vágyó vásárlót az árszabásod helyességéről. Ilyen forrás lehet egy kalkulátor, amely egy hozzávetőleges árat ad.

A másik, hogy gyorsan átpörgeted a használt autó hirdetéssel foglalkozó weboldalak kínálatát, és a tiédhez hasonló autók árát veszed alapul, figyelembe véve, hogy milyen állapotban van a tiéd a többihez képest. Ezeket akár ki is másolhatod egy táblázatba a linkekkel együtt, hogy megmaradjon a kutatás eredménye.

Ha nem szeretsz alkudni, egy olyan összeget határozz meg, amit meg is adnak, maradj a realitás talaján. Ha alkuképes vagy, egy -tól -ig összegben gondolkozz, és tartsd magad ehhez a tartományhoz, ne hagyd magad kibillenteni. Jó, ha azt is tisztázod, hogy mennyit vagy hajlandó befektetni ahhoz, hogy elmenjen az autó: a már említett állapotfelmérés, mosás, kozmetika, hibajavítások mind-mind pénzbe kerülnek, nem beszélve a hirdetés kiemeléséről. Ezt is kalkuláld bele a végösszegbe!

II. Egy ütős használt autó hirdetés, ami bizalmat ébreszt (érd el a legtöbb érdeklődőt)

1. Hol add fel használt autó hirdetésed? Ez elég összetett kérdés, mert autók szélvédőjére biggyesztett szórólapoktól kezdve nyomtatott újságok apróhirdetési rovatán át a nagyobb online hirdetési felületekig nagyon sok helyen hirdetheted az autód. Akár több fronton is elindíthatod a hirdetést. Örök klasszikus, bár nem a legkorszerűbb megoldás, hogy az út szélén leparkolod az autót egy ‘Eladó + Telefonszám’ felirattal a szélvédőn vagy ablakon belülre ragasztva.

Ha viszont abból indulsz ki, hol éred el a legtöbb potenciális vevőt, akkor egyértelműen az erre szakosodott online hirdetési felületeken érdemes, illetve a közösségi oldalak erre létrehozott csoportjaiban érdemes feladni a hirdetésed. Mi itt a Carnotie-n azon dolgozunk, hogy legyen egy olyan platform, ami az összes meghatározó platformra eljuttatja a hirdetésed - ha szeretnél erről többet megtudni, kattints ide!

Ford Focus használt autó hirdetés

2. Adatok feltöltése: minél több és pontosabb adatot adsz meg a hirdetésedhez, annál gyorsabb és sikeresebb lesz a küldetésed. A több információ bizalmat szül, és könnyebbé teszi a döntést. Ez ilyen egyszerű, nincs mit ragozni ezen a témán. Ha valamiben nem vagy biztos, kérdezd az előző tulajdonost vagy kereskedést, akitől vetted a járműved.

Ha nem innen, az Carnotie rendszeréből intézed a használt autó hirdetést, ahol minden dokumentumot egy helyen tudsz tárolni, akkor szedd össze az összes lényeges dokumentumot, és töltsd föl a kiválasztott hirdetési rendszerbe!

A használtautó szöveges leírásában legyél lényegretörő - ha nem vagy a szavak vagy az írás embere, kérj meg valakit, aki igen, és tégy ugyanígy ha a helyesírás nem az erősséged - a túl sok elírás, helyesírási hiba jelentősen csökkenti az esélyeidet. A hibákra, hiányosságokra, ha tömören is, de mindenképp térj ki. A végeredmény olyan legyen, ami mind tartalmában, mind stílusában tetszik neked.

3. Képek készítése és feltöltése: a hibák kijavításával és a takarítással már korábban előkészítetted az autód a fotózáshoz. Megfelelő minőségi fotók nélkül esélyed sem lesz eladni az autód, így gondoskodj arról, hogy legyen legalább 6-7 képed (általában ennyit lehet díjmentesen feltölteni az autó hirdető oldalakra), amelyek a megfelelő szögekből mutatják be az autódat.

Ha van nyilvánvaló hibája a járműnek, akkor arról is készüljön kép - felesleges elhallgatni a hibát, mert legkésőbb jó eséllyel a személyes találkozón úgyis kiderül minden. Ezzel megadod a mérleges lehetőségét, és bizalmat ébresztesz a potenciális vevőkben. A következő szögekből, területekről mindenképp készíts képet: bal előlről, jobb hátulról, bal első ajtó nyitva utastérről, hátsó ülésekről előre műszerfalról (kilométeróra-állás jól kivehető legyen!), bal hátsó ajtó nyitva utastérről, a csomagtartóról. Ezután még jöhetnek a motortérről, illetve az oldalról, előlről és hátulról lőtt fotók.

A legtöbb hirdető weboldalon a személyiségi jogok védelmében nem fogadnak el olyan képeket, amiken emberek vagy felismerhető cím, illetve más termék szerepel. Ne legyen rajta más autó se! Koncentrálj tehát az autódra, de azért egy szép zöld füves terület vagy egységes betonparkoló háttér sokat dobhat a fotókon.

Nappali fényben készítsd a fotókat, lehetőleg ne szemből-oldalról süssön a nap, mert megég a fotó. Matricákat, extrém üléshuzatot, egyéb felesleges elemeket távolítsd el fotózás előtt. Kerekeket nem érdemes teljesen kitekerni a fotózás irányába, mert kitört kerék érzetét keltheti. Ha mégis szeretnéd kitekerni, akkor úgy csináld, hogy a fotó szögére merőleges legyen, tehát ha az autó bal elejét fotózod, akkor a kormányt jobbra kell tekerned.

A belső tér fotózása során figyelj arra, hogy ne legyenek foltos árnyékok, tehát se a nap ne süssön be sávosan, és a belső fények se legyenek zavaróak, illetve az oda nem illő tárgyak, szemét látványától is kíméld meg a közönséget. A műszerfal esetén igazítsd be a kormányt úgy, hogy a lehető legtöbbet lehessen látni - és ne feledkezz meg arról, hogy járó motor esetén a hibajelzések számát is meg tudod mutatni. Ha az autóban van navigáció, akkor a fedélzeti kijelzőt kapcsold oda, egyszerűen mert jól néz ki. Ha pedig a ledek jelzik az ülésfűtést, kapcsold maximumra, hogy jól látszódjon a funkció.

Jó kérdés, legyen-e kitakarva a rendszám, vagy sem. Ha nem takarod ki, akkor talán kicsit kényelmetlenebbül érezheted magad, de az érdeklődőknek megadod az esélyt arra, hogy lekérdezzék a SZÜF-ben az autód adatait - ez bizalmat ébreszt. A rendszám kitakarása talán komfortosabb számodra, de potenciális vevőket veszíthetsz.

4. Ár kezelése: még korábban említettem, hogy olyan áron hirdesd meg a használt autódat, ami reális értéket mutat, és amivel te is elégedett leszel, ha megkapod. Az ár azonban nem egy kőbe vésett dolog. Ha az érdeklődők sokallják az árat, vagy egy darabig nem érkezik megkeresés, akkor ne kapkodj: előre állapíts meg egy időtartamot, amíg semmiképp nem változtatod meg az árat. Sőt, előtte ellenőrizd a megadott adatokat, feltöltött dokumentumokat és feltöltött képeket is, az ár legyen az utolsó, amihez hozzányúlsz.

Ha sokallják az árat, akkor is előbb pár százalékkal csökkents, ne ess a ló másik oldalára. Ha pedig nagy érdeklődést tapasztalsz, akkor az jelezheti, hogy jó ár-értéket társítanak a hirdetéshez, így esetleg feljebb tornázhatod az eredetileg megadott összeget. Itt se tégy túl radikális lépést, ha túllőssz a célon, azzal elriaszthatod a korábbi érdeklődőket.

5. Hirdetés kiemelése: erre akkor lehet szükséged, ha gyorsan szeretnél megszabadulni a járművedtől, vagy ha olyan átlagos autód van, amiből sokat hirdetnek. Esetleg épp ellenkezőleg, nagyértékű autóról van szó, ami fölött elgörgetnek az átlagosabb árban gondolkodó vevők. A hirdetésed kiemelésével kicsit felpörgetheted az érdeklődést, de mielőtt erre szánnád magad, két dolgot tegyél meg: az egyik, hogy ellenőrizd magát a hirdetést, nincs-e elírás, vagy nem hiányzik-e egy fontos paraméter, és rendben vannak-e a képek. A másik, hogy győződj meg arról, mit is takar pontosan a kiemelés, van-e garantált megjelenés, és azt ellenőrizheted-e.

Használt autó hirdetés adatlap ECDH

III. Érdeklődők, és az autó bemutatása (pszichológia és praktikum)

1. Elérhetőségek, pontosság, válaszadás: ha már feladtad a hirdetésed tökéletesen kitöltött adatokkal és fotókkal, akkor a következő kihívás az érdeklődők kezelése lesz. Ebben a fázisban ahhoz, hogy az érdeklődők megtaláljanak téged, egyetlen dologra lesz szükség: a megadott email-címen, és még inkább a telefonszámon legyél elérhető, ez utóbbin fognak jellemzően keresni. Tehát ne a párod, asszisztensed, kutyád elérhetőségét add meg, hanem a sajátodat, és azt, amin a megadott időszakban elérhető is vagy.

Minden emailre, telefonos megkeresésre érdemes válaszolni, egyrészt így kívánja az illem. Másrészt néha egy elsőre irreálisnak tűnő ajánlat is hasznos lehet, például rávilágíthat arra, hogy rossz volt az árképzésed.

2. Helyszín, találkozók lebonyolítása: jónéhányan ódzkodnak attól, hogy saját otthonukban vagy akár csak az előtt fogadjanak tucatnyi vadidegen érdeklődőt. Ha ez zavar, akkor érdemes egy közeli nyilvános parkolóban, még inkább benzinkúton, esetleg egyéb semleges helyen lebonyolítani a találkozót.

Lehetőség szerint a bemutatóra tiszta autóval érkezz, ne legyen túl nagy eltérés a lefotózott és a bemutatott jármű között. Legyél pontos, de ha mégis késel, vagy egyáltalán nem tudsz menni a találkozóra, minél hamarabb értesítsd a másik felet - gondolj csak bele, mi volna, ha téged átrángatnának az egész városon, ne adj isten, egy szomszédos településről a semmiért. Ha nem éred el telefonon az illetőt, írj emailt, SMS-t, vagy legalább egy Messenger üzenetet, add meg az esélyt, hogy elkerülje a felesleges utat.

3. Érdeklődők típusa: az érdeklődők egy része hivatalból ezzel foglalkozik, másik részük egyszeri üzletet és autót keres. Mindkét típusnak megvan a maga előnye és hátránya is: egy ebből élő autókereskedő jobban fog alkudni és eredményesebben érvel az igaza mellett, de lehet, hogy az ügymenet is gördülékenyebb és gyorsabb lesz, és fordítva.

Alapból azonban egyiket sem érdemes elutasítanod, mivel inkább a megbízhatóságon lesz a hangsúly: ha egy jelentkezőt már az első pillanattól kezdve gyanúsnak érzel, akár telefonon, inkább közöld vele, hogy meggondoltad magad. Ne hagyd magad nyomás alá helyezni, kibillenteni: ha az állapotfelmérő, a kalkulátorok vagy egyéb kutatómunka során meggyőződtél az autód értékéről, akkor tarts ki az álláspontod mellett! Ne felejtsd el: a döntés a tiéd, hogy odaadod, vagy sem!

Gyanús használt autó kereskedő

IV. Alku, papírok, jogszabályok (autó adásvétel a legkevesebb rizikóval)

1. Az autó bemutatása, próbakör: mindenekelőtt törekedj arra, hogy a fotón látható és a bemutatásra kerülő autó között ne legyen égbekiáltó különbség. Ez némi plusz fáradtságot jelent, hiszen minden alkalom előtti mosással, a belső tér kitakarításával és a papírok ellenőrzésével jár. Persze indokolt esetben megspórolhatod egyik vagy másik lépést, de lélekben készülj fel arra, hogy ezt a 3 pontot mindig ki kell pipálnod.

A szóbeli bemutatás során a hirdetésben szereplő szereplő hibákat érdemes előre venned, hogy aztán kicsit bővebben az autó műszaki paramétereit és előnyeit ecseteld (fordítva is működhet, a lényeg, hogy az előnyökre és a semleges információkra több idő jusson). Így korrektül átadtál minden információt, de a pozitív részek kidomborításával nagyobb esélyed lesz az üzletre.

Ültesd be az autóba, mutasd meg neki a csomagteret, a kesztyűtartót, a nyitható, csukható részeket. Indítsd be a légkondit, fűtést, hűtést, tedd rá a világítást, csinálj egy ablaktörlést elől-hátul. Mutasd meg a műszerfalat gyújtás alatt, és természetesen indítsd be a motort. Rádiót, CD-lejátszót kötelező bekapcsolni, ha van telefontöltő, tedd rá a telefonod. Szinte biztos, hogy nem úszod meg a próbakört sem - ha nagyon óvni akarod az autód, vidd el te az érdeklődőt egy próbakörre. Ha mindenképp ragaszkodik a saját próbakörre, vagy nincs bizalmad a jelentkező iránt, add át a kulcsokat, de menj el vele.

2. Ár megállapítása, alku: semmiképp se ott helyben álmodd meg az árat, és azt is korábban döntsd el, alkuképes vagy-e. Ha nem áll szándékodban alkudni, akkor azt már jó előre a hirdetésben tedd nyilvánvalóvá. Persze nem biztos, hogy ennek mindig lesz visszatartó ereje, de élőben már tudsz hivatkozni a hirdetésben írtakra, így könnyebb elhárítani az alkut erőltetőt.

Rugalmas ár esetén előre tisztázd le magaddal és a családoddal is akár, hol húzódik a lélektani határ, mi az, ami még belefér, és mi az, ami még nem.Ha semmiképp nem közelednek az érdekek, vagy az alku megtorpant, ismételj el 1-2 pozitív tulajdonságot újra, vagy hivatkozz az állapotfelmérés eredményére (ha van az eredményt bizonyító papírod, még jobb), vagy említsd meg más forrásaidat. Ha szóba kerül, csak mondd be az árat, hogy mire gondoltál (többnyire elég megismételni a hirdetésben szereplő árat), a fenti forrásokat tartogasd arra, ha a leendő vevő erősen alkuszik.

Hivatkozhatsz korábbi érdeklődőkre, akiknek “Sokkal többért se” adtad a járművet, vagy olyanokra, akik “Még átgondolják” az ajánlatot. E frázisok elpuffogtatása még nem feltétlenül fog meggyőzéshez vezetni, de talán egy picit elbizonytalanítja a másikat, még akkor is, ha a mondottak nem teljesen felelnek meg a valóságnak. A másik trükk, hogy felajánlasz egy jelképes ajándékot, mondjuk egy garnitúra használt téli vagy nyári gumiszettet, esetleg szélvédő folyadékot üléshuzattal vagy napellenzővel, vagy mondjuk egy tetőcsomagtartót. Akkor se stresszelj rá, ha egyik trükk sem vált be. Majd jön a következő, rugalmasabb, könnyebben meggyőzhető jelentkező.

20 ezres bankjegyek

3. Az alku felrúgása, visszalépés szerződés előtt: egy kellemetlen szituációról szeretnék beszélni. Mi történik, ha megegyeztél valakivel, de jön egy jóval kedvezőbb ajánlat, és muszáj a pénz hívó szavának engedni. Nos, tisztázzuk előre, ez egy nem túl etikus húzás tőled, de jogilag egy üzlet akkor érvényes, ha a szerződést mindkét fél aláírásával, tanúk előtt szentesítette.

Egy ilyen helyzetben a legtöbb, amit megtehetsz, hogy felhívod az eredeti ajánlattevőt, felvezeted a történéseket, esetleg hozzáteszed, hogy jelenlegi anyagi helyzeted nem engedi, hogy elmenj az új lehetőség mellett, de mivel jófej vagy, szeretnéd felkínálni neki, hogy magasabb áron eredeti ajánlattevőként ő vegye meg az autót. A legtöbbször keresetlen szavakkal elhajtanak a búsba (szerintem jogosan), de az is lehet, még így is elfogadják a magasabb árat. Ebben az esetben ne rohanj vissza a második jelentkezőhöz, hogy még jobban felverd az árat, mert szinte biztosan a két szék közé fogsz esni. Így is azt kockáztatod, hogy a hirdető oldalon jelentik az esetet.

4. Használtautó adás-vételi szerződés készítése: ha elégedetten egymás kezébe csaptatok, eljött az ideje a használtautó adás-vételi szerződés megkötésének. Egy szerződés mindig akkor a legbiztosabb, ha közjegyző is hitelesíti - ami ugyan többlet költséggel jár, de hosszútávon megéri ez a befektetés, ugyanis ha nem teljesítik a benne leírtakat, akkor az bírósági tárgyalás nélkül behajthatóvá, érvényesíthetővé válik.

Hacsak nincs jogi végzettséged, az adás-vételi szerződést ne te fogalmazd, használj egy olyan sablont, ami kiállta az idő próbáját, ilyen például az Carnotie dokumentumtárából ingyen letölthető sablon, amit cégünk ügyvédje hitelesített / szentesített. Az adás-vételi szerződésben tüntess fel minden részletet, különösen a már sokat emlegetett hibákat, így azok hiánya később nem lehet hivatkozási alap vita esetén. A dátumot nem csak napra, hanem órára és percre pontosan érdemes megadni, ezzel kivéded, ha mondjuk a vevő a hazaúton gyorshajtásért kapott csekket rád akarná lőcsölni.

5. Foglaló, előleg illetve a használt autó vételárának a kifizetése: ha megvan a szerződés, mehet a vételár kifizetése. A szerződésben rögzítsd, milyen formában és határidővel kell teljesíteni ezt a lépést, történt-e foglaló vagy előleg átadása. Mivel az előleget és a foglalót elég gyakran összekeverik, íme, egy kis segítség. Mindkettő beszámít a vételárba, ugyanakkor míg az előleg visszajár, ha meghiúsul a szerződés, a foglalót elveszíti az, aki miatt nem jön létre a szerződés (pontosabban aki adta, az csak a foglalót, aki kapta, az a foglaló kétszeresét köteles visszafizetni). A foglaló mértéke általában 10% körül mozog. A foglalóval tehát te jársz jobban, hacsak nem gondolod meg magad menet közben. Az előleg is egy bizalmi gesztus, de nincs visszatartó, szankcionáló ereje - így javaslom a foglalót.

A vételár kifizetése történhet banki átutalással, ekkor a tranzakciónak lesz bizonyítható nyoma. De mindenképp várd meg az összeg megérkezését, tehát egy tranzakció elindításáról szóló képernyőképet még ne fogadj el, az összeg legyen ott a bankszámládon átadás előtt.Ha készpénzes kifizetésről van szó, egy mellékelt átvételi elismervény segíthet a vevőnek abban, hogy igazolja, kifizetett téged. A kulcsokat, iratokat, járművet én a helyedben csak és kizárólag akkor adnék át, ha megvan a teljes vételár. Bármennyire is megbízol az illetőben (mert rokonod, barátod stb.), így tiszta az ügy.

Na de mi történik, ha valaki nem fizet a szerződésben meghatározott határidő lejártával? Nos, ez a szerződéstől függ. Ha közjegyző hitelesítette, nagyobb biztonságban érezheted magad. Ha volt foglaló, aminek jellemzően szintén van érvényességi ideje (általában 2 hét), akkor ez az összeg már téged illet. Ha volt előleg, akkor az előleget add vissza, és keress másik vevőt. Ha nem volt foglaló vagy előleg, ugyanez a helyzet. Egyéni mérlegelés kérdése, mennyit vársz, pár nap még belefér, hiszen lehet, csak beragadt a pénze a banknál, vagy nem kapta meg időben a hitelt hiánypótlás miatt, késett a fizetése, esetleg hirtelen extra kiadása keletkezett. Ha előre szól, hogy nehézségei támadtak, és megvan a bizalom a vevő iránt, akár érdemes a szerződést módosítani.

Túl sokat ne várj, minél hamarabb érvényesítsd a jogaidat (ha van mit), és lépj tovább az új potenciális vevők felé. Ha a teljes vételár kifizetése előtt mégis odaadtad a járművet a vevőnek, vedd fel a kapcsolatot a jogi képviselőddel, hogy minél hamarabb kiderüljön, merre tovább.

6. Autó, kulcsok, iratok átadása, és egyéb adminisztráció a használtautó eladása után: a vételár kifizetésével könnyes búcsút vehetsz addigi autódtól. Az autó, a kulcs és a pótkulcs, valamint az iratok átadásával leszel jogosult a kifizetett összeg felhasználására. Ezeket kell átadnod:

 • adás-vételi szerződés (2-2 példány, bővebben az előző részben már volt róla szó)
 • a jármű törzskönyve
 • a jármű forgalmi engedélye (ez a zöld, kihajtható lap)
 • szervizkönyv (ez nem kötelező, az Carnotie-nál online is át tudja venni)
 • kulcs és pótkulcs
 • maga a jármű

Tesla Model 3 átadás

Ezen kívül az adásvételi szerződést be kell mutatnod egy Kormányablakban vagy a Nyilvántartó oldalán beszkennelve. Ezzel jelzed, hogy tulajdonosváltás történt, ami már csak azért is hasznos, mert mentesülsz a további gépjárműadó megfizetése alól. A biztosítód felé is jelezned kell az eladást, az éves díj maradék idejére szóló összeget visszafizetik neked.

A vevőnek szintén meg kell csinálnia az átírást, így kerül hivatalosan a te nevedről az ő nevére az autó, és vele minden kötelezettség, kezdve a gépjárműadótól a teljesítményadón és a kötelezőn át a bírságok megfizetéséig. Hacsak lehet, győződj meg arról, hogy az átírási kötelezettségének eleget tett - a vevő részéről ez már csak egy baráti gesztus, így nyugodtabban fogsz aludni.

Habár az átírás már a vevő feladata, de nem árt, ha te is átlátod a folyamatot. A gépjármű átírását a vásárlás utáni 15 napon belül kell teljesíteni, meghatalmazással ezt a folyamatot más is intézheti, ha nem ér rá a vevő. Biztosítók felé jelezze a váltást mindkét fél, vevő lehetőleg még a vásárlás napján kösse meg a kötelező biztosítást, a fedezetlenségi díj büntetését így elkerülve. Az eredetvizsgát érdemes előre leegyeztetni, mert bár csak egy 10-15 perces procedúra, de az azonnali ügyfélfogadás nem garantált. Az itt kapott igazolást a korábban megkapott adás-vételi szerződéssel, a forgalmi engedéllyel és törzskönyvvel együtt be kell mutatni egy Kormányablakban. Itt kell befizetni az átírási költségeket, úgymint a vagyonszerzési illeték, az új forgalmi engedély és az új törzskönyv díját. A vevő a forgalmi engedélyt azonnal megkapja, az új törzskönyvet 2 héten belül kipostázzák. Kalkulátoraink között találsz Gépjármű átírási kalkulátort is, próbáld ki!

Végül az eladó nem hivatalos teendői közé tartozik a meglévő hirdetések törlése, hogy megkíméld magad a további érdeklődések kezelésétől, és a csalódott jelentkezőktől, akik ezúttal lemaradtak egy remek vételről.

Használt autó hirdetések - gyakran ismételt kérdések

Mi kell egy online feladott használt autó hirdetéshez?

A kiválasztott hirdetési helyen kötelezően meg kell adnod autód adatait az árral együtt, és legalább 1 fotót fel kell töltened. A leírásban erősen ajánlott minden ismert hiba és hiányosság leírása. Kötelezően meg kell adnod továbbá nevedet, elérhetőségedet (telefonszám, email-cím) és hogy milyen településen hirdeted az autód.

Hogyan állapítsd meg használt autód értékét eladáshoz?

Egy állapotfelmérés során szakember méri fel az autó állapotát, és társít hozzá értéket. A jármű értékét adó kalkulátoroktól inkább egy hozzávetőleges árra számíts, amely a jármű típusának megfelelő átlagárat ad, az aktuális állapot figyelembevétele nélkül. Ugyanolyan típusú autók hirdetéseinek összehasonlításával szintén egy típusra jellemző -tól -ig ártartományhoz jutsz.

Hogyan készítsd fel autódat a fotózásra a használt autó hirdetéshez?

Mosd le az autót, takarítsd ki belül is. A fotókon az autón kívül ne szerepeljen semmilyen személy vagy tereptárgy, válassz semleges hátteret. A rendszám nem kötelező, de bizalmat ébreszt. A fényviszonyokat válaszd úgy, hogy a képek ne legyenek foltosak, kiégettek.

Mi a különbség előleg és foglaló között?

A vevő vásárlási szándéka jeleként vételár 10%-ának megfelelő mértékű előleget vagy foglalót adhat az eladónak. Mindkettő beleszámít a vételárba, ám az előlegnek nincs szankcionáló, visszatartó ereje. Azaz elállás esetén az előleg visszajár annak, aki adta, a foglalót viszont ilyen szituációba megtarthatja az eladó (és a kétszeresét veszíti el, ha miatta nem jön létre az üzlet).

Van-e határideje az autó átírásának? Mi az autó átírás menete?

A gépjármű átírását a vásárlás utáni 15 napon belül kell teljesíteni, meghatalmazással ezt a folyamatot más is intézheti, ha nem érsz rá. Az adás-vételi szerződés 4 példányban készüljön el, 2 az eladóé, 2 a vevőé. Az eladó adja át a jármű törzskönyvét és forgalmi engedélyét. Biztosítók felé jelezze a váltást mindkét fél, vevő lehetőleg még a vásárlás napján kösse meg a kötelező biztosítást, a fedezetlenségi díj büntetését így elkerülve. Az eredetvizsgát érdemes előre leegyeztetni, mert bár csak egy 10-15 perces procedúra, de az azonnali ügyfélfogadás nem garantált. Az itt kapott igazolást a forgalmi engedéllyel és törzskönyvvel együtt be kell mutatni egy Kormányablakban. Itt kell befizetni az átírási költségeket, úgymint a vagyonszerzési illeték, az új forgalmi engedély és az új törzskönyv díját. A vevő a forgalmi engedélyt azonnal megkapja, az új törzskönyvet 2 héten belül kipostázzák. Ha van, eladó a szervizkönyvet is adja át vevőnek. Végül jöhetnek a kulcsok és maga az autó.

Használt autó hirdetés

Mik az előnyei, ha az Carnotie-n adod fel használt autó hirdetésedet?

 • 1 használt autó hirdetés teljesen ingyenes, és mindent tud, amit más hirdetőoldal
 • profi járműelemzés - így könnyebben adod el autód, vagy vásárolsz másikat
 • dokumentumsablonok használata
 • cég- és szolgáltatáskereső - bármilyen autós problémára találsz megoldást
 • kalkulátorok
 • nem csak hirdető oldal - millió autós kényelmi funkciót tud még
 • töltőállomás kereső

Add fel hirdetésed