Tedd zsebre az autód!

SíszezON 2022: aktuális járványügyi korlátozások külföldön

Ha a népszerű külföldi síparadicsomok egyikébe mész idén síelni, ezekre a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő beutazási korlátozásokra kell számítanod.

TEDD ZSEBRE AZ AUTÓD A CARNOTIE SEGÍTSÉGÉVEL!

A koronavírus világjárvány ugyan csitulni látszik, ám számos országban továbbra is érvényben vannak a fertőzés visszaszorítását célzó intézkedések. Az oltatlanokra még mindig szigorú korlátozások várnak, amely nem csak az országokba történő belépésre, hanem a különböző szolgáltatások igénybevételére is vonatkozik. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Ausztria beutazási korlátozások

A karanténmentes beutazás Ausztriába csak akkor lehetséges, ha a beutazó rendelkezik három oltásról szóló igazolással, vagy két oltásról szóló igazolással és egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt eredménnyel, vagy két oltásról szóló igazolással és egy 180 napnál nem régebbi gyógyultsági igazolással vagy egydózisú oltásról szóló igazolással és egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt eredménnyel, vagy 180 napnál nem régebbi gyógyultsági igazolással és egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt eredménnyel.

A beutazáshoz elfogadott oltások köre széles, a Pfizer, az AstraZeneca, a Johnson and Johnson (Janssen), a Moderna, a Sinopharm, a Sinovac, a Covishield, a Covaxin, a Covovax és a Novavax vakcinákat elismerik, azonban az orosz Szptunyik-V oltást nem. Az oltottság igazolásához az osztrákok kizárólag az uniós COVID-igazolást, a Grüner Pass-t, az Impfass-t vagy a német/angol nyelvű orvosi igazolást tekintik érvényesnek, a magyar védettségi igazolványt nem.

Ausztria síelés koronavírus korlátozások

A fenti kritériumok minden 12. életévüket betöltött személyre vonatkoznak, az előírásoknak eleget nem tevő beutazóknak mindenképpen regisztrálniuk kell az Einreise Formular kitöltésével, majd kötelezően 10 napos hatósági megfigyelés alá kerülnek, amelyből legkorábban az 5. napon szabadulnak egy negatív PCR-teszt bemutatását követően.

A szolgáltatások igénybevételére a beutazási szabályoknál szigorúbb előírások vonatkoznak, a vendéglátó egységeket például csak azon személyek látogathatják, akik a Pfizer, az AstraZeneca és a Moderna vakcinák valamelyikével oltakoztak és a teljes előírt dózist felvették. Ausztriában február 5-én lépett hatályba az a törvény, amely kötelezővé teszi a COVID-19 elleni védőoltás felvételét minden 18. életévét betöltött személy számára, ugyanakkor a szabály csak a bejelentett osztrák lakcímmel rendelkezőkre vonatkozik, a turistákra nem.

Beutazás Szlovákiába

Szlovákia területére a hatályos jogszabályok értelmében csak azon személyek léphetnek be karanténkötelezettség nélkül, akik a teljes előírt vakcinadózist felvették és/vagy 180 napnál nem régebben gyógyultak ki a koronavírus megbetegedésből. Szlovákia elismeri a Magyarországon használt oltóanyagok mindegyikét, és elfogadja a magyar védettségi igazolványt is.

A beutazás azonban minden esetben regisztrációhoz kötött, a 12 év és 2 hónapos kornál idősebb személyeknek legkésőbb a határon kötelezően meg kell adniuk az adataikat az eHranica-rendszerben, tehát azoknak is, akik megfelelnek a fenti kritériumoknak.

A nem oltakozott, a betegségen nem átesett vagy 180 napnál régebben gyógyult beutazók csak karantén-kötelezettség vállalásával léphetnek be Szlovákiába, amelyből tünetmentesség esetén legkorábban 5 nap múlva vagy az ország területén elvégzett negatív PCR-teszt felmutatásával azonnal szabadulhatnak.

Az érvényben lévő belső előírások alapján az ország különböző területeit fertőzöttségtől függően kategóriákba sorolják, amely alapján a maszkviselést, a szolgáltatások igénybevételét, valamint az egyéb korlátozásokat helyileg eltérő módon szabályozzák. Kiutazás előtt javasolt a szállásadóval egyeztetni a vonatkozó előírásokról.

Szlovénia lezárások

Szlovéniába azok utazhatnak be karanténmentesen, akik legalább két oltást felvettek, vagy a betegségen a beutazást megelőző hat hónapon belül igazoltan átestek, vagy rendelkeznek a mintavételtől számított 24 órán belül, hivatalos tesztállomáson elvégzett negatív gyorsteszt eredménnyel vagy 48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel.

A magyar állam és Szlovénia között érvényben lévő kétoldalú megállapodás értelmében a hatóságok elfogadják a magyar védettségi igazolványt is, valamint regisztrálni sem szükséges beutazás előtt. A karanténmentes beutazás feltételeit nem teljesítők 7 napos hatósági megfigyelés alá esnek, belépésük az ország területére csak abban az esetben megengedett, ha van lefoglalt szállásuk.

Szlovéniában az összes szolgáltatás, ideértve a kereskedelmi egységek látogatását is kizárólag a védett személyek vehetik igénybe. Védettnek az számít, aki teljesíti a karanténmentes beutazás feltételeit. A szabályok alól egyedül a 12 év alatti kiskorúak mentesülnek.

Franciaország beutazási szabályok

A Franciaországban érvényben lévő COVID-intézkedések értelmében karanténmentesen beutazhat az országba az a 12 évesnél idősebb személy, aki megfelelő oltottsággal rendelkezik, vagy fel tud mutatni egy 24 óránál nem régebbi negatív antigén-, vagy PCR-tesztet, vagy igazoltan felgyógyult a koronavírus-fertőzésből.

A franciáknál megfelelően oltakozottnak számít, aki felvett legalább két dózist az Astrazeneca, a Moderna vagy a Pfizer vakcinákból, aki felvette az egydózisú Janssent, aki felvett két adagot a kínai oltásokból és ezt követően legalább egy nyugati vakcinát is beadatott, illetőleg aki átesett a betegségen és rendelkezik egy oltással is. A Szputynik védőoltást vagy a magyar oltási igazolványt nem fogadják el.

koronavírus járványügyi szabályok

A szabad beutazáshoz ezen felül szükségeltetik egy ún. becsületbeli nyilatkozat kitöltése is, de ezen túlmenően regisztrálni más felületen nem kell. Franciaországban nincs általános karanténkötelezettség, ám a fenti feltételeket nem teljesítőket a hatóságok tesztre kötelezik. Aki pozitív eredményt produkál, 7, illetve 10 napos, önköltséges karanténba kerül a szálláshelyén attól függően, hogy megfelelő oltottsággal rendelkezik vagy sem.

Az ország területén még szigorúbb feltételek vonatkoznak a szolgáltatások igénybevételére (pl. étterem, szálloda stb.), mint az országba történő beutazásra. A jelenleg is zajló oltási kampány szerint a szolgáltatásokat kizárólag a megfelelően oltott, és uniós vagy francia hatósági COVID-igazolással rendelkező személyek vehetik igénybe. 16 éves kor felett még a negatív teszt sem mentesít e szabály alól.

Beutazás Olaszországba

A szabad beutazáshoz az olasz hatóságok elfogadják az uniós COVID-igazolványt (Green Pass), amennyiben igazolja, hogy valaki a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca, a Janssen vagy a Novavax vakcinák valamelyikével oltakozott. Azonban elismerik azon COVID-igazolványt is, amely bizonyítja, hogy birtokosa az EMA által nem engedélyezett vakcinával végzett alap oltási sorozat után harmadikként felvett egy EMA által engedélyezett mRNS vakcinát is.

A határon való belépéshez elfogadott továbbá a gyógyultsági igazolás is, amennyiben a beutazó fertőzésből kigyógyult és az azt igazoló teszttől 180 nap még nem telt el. Szintén karanténmentes beutazásra jogosít a 48 óránál nem régebbi negatív antigénteszt vagy a maximum 72 órával korábbi mintavételből elvégzett negatív PCR-teszt eredmény. 

A fenti szabályok minden 6 évnél idősebb személyre vonatkoznak, de a feltételeknek eleget tevőknek is regisztrálniuk kell továbbá a Passenger Locator Formon. Akik nem felelnek meg a feltételeknek, ötnapos hatósági megfigyelés alá kerülnek, amelyből csak 5 nap elteltével, egy hivatalosan elvégzett negatív koronavírus tesztet követően szabadulhatnak.

A helyi szabályozás értelmében az ország területén 12 éven felüli személyek szállást foglalni, sífelvonót használni vagy egyéb vendéglátóipari szolgáltatást igénybe venni védőoltáson vagy gyógyultságon alapuló uniós védettségi igazolvány birtokában tudnak.

Lengyelország koronavírus-helyzet

Lengyelország kizárólag az unióban elfogadott vakcinákat ismeri el és csak azok léphetnek be korlátozások nélkül az ország területére, akik a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca, a Novavax vakcinákból két adagot, a Janssen esetében pedig egy adagot vettek fel és ezt Green Pass-szal igazolni tudják. A magyar oltási igazolványt a lengyelek sem fogadják el.

Nem beoltott személyek is mentesülnek a korlátozások alól, amennyiben fel tudnak mutatni egy 48 óránál nem régebbi negatív PCR vagy laboratóriumi keretek között elvégzett negatív antigén tesztet vagy háziorvos által igazoltan felgyógyultak a betegségből. A beutazáshoz regisztrálni nem szükséges, de a szabályok minden 12 évesnél idősebb személyre vonatkoznak, és akik nem tesznek eleget az elvárásoknak, 7 napos karanténba kerülnek.

Arra való tekintettel, hogy a járványügyi védekezés miatt bevezetett szabályok és korlátozások napról napra változnak, utazás előtt mindenképpen látogass el a Magyar Konzuli Szolgálat honlapjára, ahol magyar nyelven naprakész információkat találsz az aktuális szabályokról.

Tedd zsebre az autód a Carnotie alkalmazás segítségével! 

Forrás:

Konzuli Szolgálat

 

 További hasznos információkat az Carnotie tartalomtárban találsz!